Tips och inspiration

Tips för att (för)bli frisk

Kroppens immunförsvar

Kroppen har ett fantastiskt immunförsvar som skyddar mot sjukdom. Virus och bakterier kan bara få fäste om immunförsvaret är försvagat. Ett starkt immunförsvar har sin grogrund i tarmfloran. En bra tarmflora hindrar att virus och bakterier tar sig ut i kroppen. Tarmfloran påverkas negativt av stress, snabba kolhydrater och för lite sömn och när tarmfloran är ur balans får vi ett sämre immunförvar.

Allmänna tips för att stärka ditt immunförsvar

  • Sov ordentligt – lägg dig tidigt och försök att sova mellan kl 22-04.
  • Tänk bra tankar – ett positivt sinne minskar stress
  • Se över din kost och undvik snabba kolhydrater som till exempel socker, vitt mjöl, vit pasta och potatis.

Om du blivit sjuk

Sov! Vila!

När vi sover reparerar kroppen våra celler.

Håll dig varm!

Virus och bakterier trivs inte i för hög temperatur. Kroppen skapar feber för att förhindra att virus och bakterier växer till. Får du inte feber kan du hjälpa kroppen genom att hålla dig extra varm genom bad, fotbad och ångbad. Sov gärna med pyjamas eller nattlinne och varma sockor på fötterna.

Kurer för dig som är sjuk

Värmande ångbad

  • Häll kokande vatten i en bunke
  • Strö över salt, helst havssalt
  • Håll ansiktet över den varma ångan och lägg en handduk över huvudet och bunken. Reglera avståndet mellan ansikte och bunken, det ska kännas behagligt
  • Andas in den varma ångan och slappna av

Bra vid förkylning. Renande för hyn. Huvudvärk, trötta ansikts och ögonmuskler.

Nässköljning

  • Använd kroppstempererat vatten
  • Följ anvisningarna om saltmängd för din kanna
  • Skölj med ett jämnt tryck i båda näsborrarna

Har du ingen kanna kan du prova med 1 tsk salt till 5 dl vatten. Du känner om salthalten är fel. Har du för lite salt får du samma känsla som vid en kallsup av kran- eller sjövatten, för mycket salt svider på ett annat sätt. Rätt salthalt har du när det bara känns varmt.

Nässköljning motverkar nästäppa och är enligt den ayurvediska läran avstressande eftersom den öppnar upp syrets väg mot hjärnan.

Ingefära

Ingefära är allmänt stärkande, bra för immunförsvaret och för att behandla förkylning och influensa. Den ökar blodcirkulationen, förbättrar matsmältningen och förebygger illamående.

  • Skiva några skivor färsk, helst ekologisk, ingefära
  • Slå över kokande vatten i en tillbringare
  • Drick och njut.

Ingefära kan användas både färsk och torkad.

Tea Tree

Tea Tree är en växt som kommer från östra Australien. Sedan 1920-talet har dess antimikrobiella verkan varit känd, men ursprungsbefolkningen har använt den långt för det. Oljan är uppfriskande och renande. Oljan kan användas i en aromalampa, droppas på en tuss eller på en aromafigur och ha bredvid sängen vid förkylning. Kan även blandas ut med en basolja (vegetabilisk olja) och användas på huden.

Tea Tree-oljan, eller dess blad, är bra för behandling av bland annat

  • Fotsvamp
  • Akne
  • Mindre sår och insektsbett
  • Förkylning
  • Hosta

Prova gärna Tea Tree om du känner att du fastnat i detaljer.

LÄSTIPS! Aromaterapi för alla av Susanne Billski Ullmark

Timjan mot hosta/halsont

  • Koka upp vatten
  • Mät upp 1/2-1 tsk torkad ekologisk timjan och lägg i vattnet
  • Låt dra i 10 min och sila upp i en kopp och drick

Timjan driver upp slem, lindrar hosta och lenar en sårig hals.

Tips för dig som är gravid eller nyligen fått barn

Hudbristningar

Torrborstning med handske eller mjuk borste Borsta gärna hela kroppen men speciellt mage och bröst. Ökar cirkulationen och lymfflödet och ger bättre elasticitet i huden.

Smörj in från 4:de månaden Smörj bröst, mage, lår och rumpan 2 ggr per dag.

  • 100 ml basolja, vetegrodd eller sesam
  • 36 droppar eterisk mandarinolja

Spädbarnsmassage

Massage lindrar när ditt barn har kolik och om du använder kamomillolja när du masserar barnet blir effekten ännu bättre. Kamomilloljan är mycket mild och passar även för spädbarnets känsliga hud.

Läs mer om tips på kolikmassage på 1177.se
1177 – Spädbarnsmassage vid kolik

Viktigt om torr hud

och kanske extra viktigt för dig som är gravid eller tänker smörja ditt barn!

En frisk hud behöver normalt inte smörjas. Är huden torr beror det på något. Vissa krämer och oljor innehåller ämnen som tar bort hudens naturliga återfettning, till exempel mineraloljor. Dessa gör att huden inte återfettar sej naturligt utan gör dig beroende av att smörja hela tiden – bra för salvindustrin men ej för din kropp! Många salvor innehållet dessutom onödiga kemikalier som tas upp av din kropp genom huden.

Behöver du smörja? Använd så rena preparat som möjligt. Går det att äta? Då är det ok att ha på kroppen!

Kallpressade, vegetabiliska oljor förstör inte din naturliga återfettning. Sesamolja, kokosolja och olivolja (vissa kan vara känsliga för olivolja) brukar finnas hemma för matlagningens skull, dessa kan du med fördel även använda på huden.  

 Irriterad hud

Ringblomssalva (bivax med ringblomsolja) lindrar irriterad och torr hud och är lämplig att använda på små barn som har blöjexem.

Bra för bröst och baby

När förlossning närmar sej kan du förbereda bröstvårtorna för babyns kraftiga sugtag genom att dra försiktigt i dem och smörj dem med sesamolja eller mandelolja.

Kom igång med mjölken eller öka produktionen genom att dricka te på fänkålsfrön.

  • Koka vatten
  • Strö i 1/2 tsk per ca 2,5 dl (1 kopp)
  • Låt dra i några minuter

Bra om du dricker 2-3 ggr/dag

Bli fri från mjölkstockning

  • 2 droppar eterisk geraniumolja
  • 1 tsk basolja (sesam eller någon annan kallpressad olja)

Smörj in brösten men undvik bröstvårtorna. Torka av bröstvårtorna innan amning!

Detta användes vid mjölkstockning, ej förebyggande!

Irriterad hud kan du lindra med ringblomssalva (bivax med ringblomsolja). Den hjälper irriterad och torr hud, till exempel blöjexem.

Barns utveckling av hjärnan

Några enkla tips för att ge ditt barn så bra förutsättningar som möjligt!

Syn, hjärnan och koordinationen samarbetar alltid hos ett litet barn. Det är svårt att utvecklas inom ett av dessa områden om man inte ser till alla tre.

Barns utveckling följer ett smart uträknat mönster. Genom att små barn jobbar med att följa saker med blicken och vrida på huvudet aktiveras olika delar av hjärnan. På samma sätt fortsätter mönstret när barn lär sig krypa. Alla steg, rörelser och synintryck är viktiga för barns psykiska och fysiska utveckling och det finns en koppling mellan barn med dyslexi som hoppat över krypstadiet.

Idag finns många hjälpmedel för att underlätta (kanske främst för föräldrarna) barnets nyfikenhet och strävan framåt. Att ställa saker rakt framför barnet kanske känns som en hjälpande hand, men det hämmar barnets utveckling när det gäller syn och koordination. Gåstolar kan upplevas som roligt för barnen, men det hämmar också barnets viktiga steg som är just krypningen. Dessa hämningar kan skapa mycket frustration och ilska som kan leda till svårigheter för inlärning och skriv- och läsförståelse.

Låt ditt barn jobba med blick och nackmuskler, ha inte allting nära och rakt framför. Se till att ditt barn rör sig och få träna både grov- och finmotorik – i sin egen takt och med hjälp av sin egen kropp! Håll ditt barn borta från teven, datorn och telefonen så mycket det går.

Träna fingerramsor, massera och låt ditt barn få vara nyfiken. När barnet blir äldre är det bra med pyssel, klippa med sax, vara i skogen och klättra i träd. Allt detta hjälper ditt barn att bli snabbare på att ta in information och påverkar signalerna i hjärnan på ett positivt sätt.

Sagt av Einstein:
Om du vill att ditt barn ska bli intelligent
– läs för barnet!
Om du vill att ditt barn ska bli intelligentare
– läs mer!

Boktips

Att föda barn utan smärta
av Pierre vellay, Aline vellay mfl

Det här är en bok jag verkligen rekommenderar till alla som är gravida!

Så här skriver en av mina kunder

Tack vare boken tog jag mig tid att innan förlossningen öva på att andas rätt. Jag fick ett större förtroende för min egen kropps kapacitet, fick förståelse för hur allt hänger ihop och valde att skriva i ett förlossningsbrev en önskan att bli coachad genom andningen. Tack vare denna andning tog jag mig igenom hela öppningsfasen, med endast akupunktur.

När sedan krystvärkarna satte igång kom jag att tänka på tipset om att sänka hakan… ”Precis så där, nu händer det saker!” Skrek barnmorskan. 🙂 Två krystvärkar senare var vår skatt ute!

Läs mer!

Varsågod, här är några länkar som jag tycker är intressanta och där du kan finna inspiration!

Tänk på att alla människor är olika, det som fungerar för en person kanske inte fungerar för någon annan.

Hälsa som livsstil

En blogg som inspirerar, motiverar och ge konkreta råd och tips på hur du kan leva ett hälsosamt liv med mål att utvecklas som människa och uppnå dina egna drömmar.
www.halsasomlivsstil.com

Under vårt tak

En av Sveriges största bloggar om Paleo som puplicerar både tankar och recept med Paleo i fokus.
www.undervarttak.se

Logisk Ridning

Logisk ridning handlar om att rida i balans, vilket frigör låsningar och snedheter hos hästen – och gör att den kan jobba som den ska. Tips och inspiration och online-kurser! Så här skriver Linda själv: Det är inte kurser för dig som vill förbättra dina tävlingsresultat nästa månad eller nästa år. Det är kurser för dig som vill bli en sjuhelsikes bra ryttare om några år.
www.lindah.se